‘Ik kan nu een beginnende brand de baas’

Op 13 december 2014 kwamen 13 medewerkers en vrijwilligers van het Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) bijeen om een cursus Bedrijfshulpverlening (BHV) te volgen bij BHV-4-YOU.
We volgden deze cursus gewoon op de werkvloer, de zeilklipper Jacoba, in de haven van Hoorn. Dit schip is de thuisbasis van het LWBO. Het was prettig om hier de cursus te volgen, want er werd ook gelijk uitgelegd hoe we in bepaalde situaties het beste konden handelen op deze locatie. De trap naar het dek is niet heel groot en wat doe je dan bijvoorbeeld als je daar iemand omhoog zou moeten tillen?
In de week vóór de cursus hebben alle deelnemers een online test gemaakt, waarin al aardig wat theorie aan bod kwam. Tijdens de uitleg ter plaatse werden veel vragen gesteld over onderwerpen uit deze theorie, zodat het een interactief programma was. Ik vond de herhaling hierbij een grote kracht. Na de uitleg werd het reanimeren in groepjes van twee geoefend op poppen.
Het tweede deel van de cursus ging over brandveiligheid. En ook dit onderdeel bestond uit zowel praktijk als theorie. In de theorie werden alleen de belangrijkste zaken besproken en uitgelegd, wat het duidelijk en overzichtelijk hield. In het praktijkdeel werd er geoefend met verschillende manieren van brand blussen. Iedereen kwam aan bod en achteraf werd er goed besproken wat er goed en wat juist minder goed ging, zodat men van elkaars fouten kon leren.
Persoonlijk vond ik het blussen van de vlam in de pan redelijk spannend, maar met mijn angst werd zorgvuldig omgegaan waardoor ik deze uiteindelijk wel overwonnen heb. Ik weet dus nu dat ik, ook in huis, een beginnende brand de baas zou kunnen zijn.
Samenvattend was de cursus goed opgezet en zijn alle belangrijke onderdelen in één middag behandeld. De afwisseling van praktijk en theorie zorgt ervoor dat de aandacht van de deelnemers niet verslapt en geeft zelfvertrouwen in hetgeen er geleerd wordt.
De online cursus vooraf geeft voldoende voorkennis en maakt dat het verhaal dat ter plaatse verteld wordt, beter blijft hangen.
Aan het einde van de middag waren alle 13 deelnemers geslaagd en is het LWBO 13 BHV’ers rijker!

Met dank aan Frans en Hans van BHV-4-YOU!

Lieke bij ’t Vuur, medewerker LWBO

bhv

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.