Leerwerkbedrijf Oostereiland werkt mee aan behoud Staverse Jol WK2

Volgende week wordt in de WSV-haven de Staverse Jol WK2 (Workum) te water gelaten. Dit traditionele visserschip uit 1905 werd vroeger gebruikt om op ansjovis te vissen. Het houten scheepje oogt als een kleine botter.
Het schip is in particulier bezit, maar de eigenaar heeft geen tijd voor het onderhoud. De WK2 is de laatste jaren daardoor hard achteruit gegaan. De eigenaar wilde het scheepje echter graag behouden omdat het tot het Varend Erfgoed van Nederland behoort. Daarom heeft hij het Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) gevraagd om de Staverse Jol te restaureren en in beheer te nemen.
Het afgelopen jaar lag de WK2 in een loods in Oosterblokker en hebben deelnemers van het LWBO aan het schip gewerkt onder deskundige leiding van de vrijwilligers Frans Regter en Guido van Olffen. Vooral het onderwaterschip is grondig aangepakt, alle gangen zijn vervangen, evenals enige spanten, de kielbalk, het vooronderschot en een aantal inhouten. Daarnaast zijn het roer, de rondhouten en het bovenwaterschip onder handen genomen.
Zodra het schip te water is gelaten, moet de motor nog aangesloten, de mast erop gezet en het (zeil)tuig nagekeken. De WK2 kan dit jaar dus nog niet aan de traditionele zeilwedstrijd de Bontekoerace deelnemen. Maar de haven van Hoorn heeft er vanaf volgende week in ieder geval weer een traditioneel houten vissersscheepje bij.

Filmpje van Guido van Olffen: http://www.youtube.com/watch?v=DynimOQBlGA&feature=share

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *